Торгівля овочами та фруктами під час карантинних обмежень
Торгівля овочами та фруктами під час карантинних обмежень

Поділитися новиною:

Торгівля овочами та фруктами під час карантинних обмежень

Верховною Радою України прийнято ряд законів щодо підтримки платників податків, забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби COVID-19.

У зв’язку з цим, Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України надано роз’яснення щодо окремих вимог вказаних законів та рекомендації в частині реалізації фруктів та овочів у закладах роздрібної торгівлі харчовими продуктами під час дії карантинних обмежень.

За даними Всесвітньої організації з охорони здоров’я на сьогоднішній день у світі відсутні будь-які докази того, що хвороба СОVID-19 може передаватися через харчові продукти або пакувальний матеріал. Крім того, немає жодних даних про передачу вірусу через фрукти та овочі.
Враховуючи міжнародні рекомендації та наявну інформацію про шляхи передачі СОVID-19. реалізація фруктів та овочів у закладах роздрібної торгівлі харчовими продуктами має здійснюватися в спосіб, що гарантує дотримання протиепідемічних вимог. Таким способами можуть бути:

1) реалізація фруктів та овочів в упаковці виробника;

2) фасування фруктів та овочів продавцем у спеціально відведеному приміщенні або їх відпуск безпосередньо в торговельній залі через продавця, за умови:

–    наявності у продавця особистої медичної книжки;

– використання продавцем засобів індивідуального захисту (маска, рукавички);
– пакування продавцем фруктів та овочів в індивідуальну упаковку (наприклад, одноразові поліетиленові пакети, паперові пакети, пластикові контейнери тощо);

– дотримання продавцем рекомендованої дистанції із покупцем;

– забезпечення наявності і доступності для продавців засобів дезінфекції у торговельній залі.

3) реалізація нефасованих фруктів та овочів шляхом самообслуговування покупцями в торговельній залі, за умови:

– забезпечення доступу до місця (зони) торгівельного обслуговування лише тих покупців, які мають одягнені засоби індивідуального захисту (маски);

– забезпечення покупців, за потреби, засобами індивідуального захисту (одноразовими рукавичками);

– забезпечення пакування покупцями фруктів та овочів в індивідуальну упаковку (наприклад, одноразові поліетиленові пакети, паперові пакети, плівку, пластикові контейнери тощо);

– забезпечення наявності і доступності для покупців засобів дезінфекції у торговельній залі.

Заклади роздрібної торгівлі харчовими продуктами повинні забезпечити покупців інформацією щодо необхідності ретельного миття овочів та фруктів в домашніх умовах, а також, де це є доречним, здійснення їх термообробки перед вживанням.

Заклади роздрібної торгівлі харчовими продуктами мають забезпечити контроль за дотриманням цих рекомендацій.

Web-адреса: slavuta-rda.gov.ua/news/id/4438 | Переглядів: 89Дата публікації: 14:32 29.04.2020
Версія для слабо- зорих