Що необхідно знати пересічному громадянину про Африканську чуму свиней?
Що необхідно знати пересічному громадянину про Африканську чуму свиней?

Поділитися новиною:

Що необхідно знати пересічному громадянину про Африканську чуму свиней?

При виявленні зараженого м’яса або підозрі на захворювання у тварини, необхідно повідомити спеціалістів ветеринарної медицини (Тел. 7-04-86) і не вчиняти ніяких дій до приїзду ветеринарів.

Викидати, закопувати або ж утилізувати будь-яким іншим способом заражене м’ясо самостійно категорично заборонено!

Більше того, вірус надзвичайно легко передається при контакті здорових тварин із хворими, розповсюджується через м’ясо та м’ясопродукти, всі продукти забою, корм і навіть транспорт. Механічними переносниками вірусу є люди. Відтак купувати сире м’ясо та тваринну сировину невідомого походження (без наявності супровідних ветеринарних документів і ветеринарного клеймування), готові харчові продукти із м’яса свинини, а також живих тварин у місцях стихійної торгівлі категорично заборонено! У багатьох місцях збережена загрозлива практика використання харчових відходів для годівлі свиней, що, за даних умов, робить господарство уразливим із найвищою імовірністю. Не менш важливим у профілактиці африканської чуми свиней є проведення заходів в дикій фауні. Ареал проживання диких кабанів не так далекий від людського житла, говорить про загрозу для домашніх і фермерських тварин. Інфекцію може занести навіть птах, який контактував з продуктами життєдіяльності зараженого дикого кабана.

Пам’ятайте

1. АЧС не становить небезпеки для людей.

2. На АЧС хворіють лише дикі та свійські свині (всіх видів, порід та статево-вікових груп).

3. Резервуаром хвороби в природі є дикі свині, від яких заражаються свійські (домашні свині).

4. Основний шлях передачі збудника – безпосередній контакт тварин між собою (хворої і здорової) та перенос збудника від хворої до здорової тварини через посередника, в ролі якого найчастіше виступає людина, що випадково забруднилась виділеннями хворої тварини та мала контакт зі здоровою, а також – предмети догляду, інвентар, взуття та одяг, транспортні засоби та корми, в тому числі й харчові відходи.

5. Збудник АЧС тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом і, в першу чергу, в харчових продуктах заражених вірусом (наприклад: в копченій шинці – до 5 місяців).

6. Холод (заморожена свинина) всього лише консервує збудника (продукт залишається небезпечним для свиней після розморожування).

7. Виявивши хвору тварину чи труп свині в природному середовищі, необхідно негайно сповістити про це лікаря ветеринарної медицини (Тел. 7-04-86) та вжити заходів щодо унеможливлення контакту з виділеннями хворої тварини.

 

Web-адреса: slavuta-rda.gov.ua/news/id/1139 | Переглядів: 128Дата публікації: 14:04 23.11.2016